Amanda Sandberg sökte stipendiet från Jönköpings Borgarekassa och Bjuggska fonden för sina studier i grafisk design på Malmö Högskola som hon påbörjade år 2013. Stipendiet täckte kostnader för kurslitteratur och konstnärsmaterial.

Sedan barnsben har Amanda haft en fascination för färg och form och som 16-åring inledde hon sitt konstnärskap, under sina år på estet-bild-gymnasiet i Jönköping. Hon testade en rad olika tekniker innan hon föll för akryl, som ger stor frihet att förändra och måla lager på lager utan flera dagars väntan på att färgerna ska torka (som med oljefärg).

I utställningen ser vi några av Amandas konstverk i akryl, på temat sjöjungfrur och vatten, som hon arbetat intensivt med under det senaste halvåret. Egentligen är hon inte alls förtjust i vatten och framförallt inte djupt vatten – men det är ett element som verkligen fascinerar henne. Och fascinationen är även stor för människor, och väsen, som kan vistas länge i vatten, eller under vatten. Inspirationen kommer annars från människor och vardagssituationer.

Amanda fångar känslor i konsten för att få väcka åskådarnas känslor. Hon lägger stor vikt, och mycket tid, på att fånga hudtoner och ansiktsfärg. Just nu läser Amanda Sandberg foto på Högskolan i Malmö, för att kunna dokumentera sin vardag och utbildning – och sina egna konstverk.