Stipendiaten Anton Lindahl är möbelkonstruktören som läste produktutveckling med möbeldesign på Tekniska Högskolan i Jönköping med placering på Träcentrum i Nässjö.

Därefter blev det ett påbyggnadsår i Jönköping med inriktning mot chefskap och projektledning. – Trämöbler och design har alltid varit ett intresse, säger han. Jag gillar att gå i inredningsbutiker och se hur möblerna är uppbyggda. Det är intressant för ofta handlar det om ganska enkla lösningar när det gäller hopsättning. Dessutom tycker jag det är roligt med CAD och datorer.

CAD innebär kort och gott att datorerna har ersatt den traditionella ritläran eller rittekniken inom konstruktion. Med denna teknik kan man digitalt skapa design, konstruktion och arkitektur.

Den som vill se något som Anton Lindahl gjort kan besöka Järnforsen i Hultsfreds kommun. På AB Järnforsens Stoppmöbler gjorde han nämligen sin praktik, vilket resulterade i den egendesignade bäddsoffan Florence. En bäddsoffa som numera säljs till allmänheten för 7 500 kronor hos bland annat möbelkedjan Svenska Hem.

Examensarbetet gjorde han tillsammans med en kursare som läste ljusdesign. – Folk associerar lysrör med tråkiga kontor. Det ville vi förändra genom att göra en lysrörsarmatur med ett lite mer lockande skal. Med detta som mål sökte han – och fick – ett stipendium från Borgarekassan på 20 000 kronor.
– Det gjorde att jag kunde dryga ut studentkassan och genomföra mitt examensarbete i lugn och ro, försäkrar Anton Lindahl som idag är bosatt i Oskarshamn.